Κατά τη διάρκεια του έτους 1824 ο Σουλτάνος ζήτησε τη βοήθεια του Μεχμέτ Αλή της Αιγύπτου για την κατάπνιξη της Ελληνικής Επαναστάσεως. Ο Μεχμέτ Αλή γεννήθηκε στην Καβάλα και είχε σταλεί από τους Οθωμανούς για να διοικήσει την Αίγυπτο, η οποία ήταν τότε Οθωμανική επαρχία.

Ο Μεχμέτ Αλή έστειλε ως επικεφαλής του στόλου και του  στρατού τον Χουσεΐν Μπέη και ως ναύαρχο τον Ισμαήλ Γιβραλτάρ. Εστράφησαν πρώτα εναντίον της Κρήτης όπου διέπραξαν σφαγές και λεηλασίες. Στη συνέχεια κινήθηκαν προς την Κάσο, την οποία περικύκλωσαν στις 25 Μαΐου και στις 7 Ιουνίου 1824 αποβίβασαν δυνάμεις. Το μικρό αυτό νησί του δωδεκανησιακού συμπλέγματος είχε τότε 5000 κατοίκους και έλαβε μέρος στην Επανάσταση με 55 εξοπλισμένα πλοία. Η Κάσος θεωρήθηκε επικίνδυνη για τους Οθωμανούς, διότι με τα πλοία της έκανε επιθέσεις στα παράλια της Μικράς Ασίας και εμπόδιζε την επικοινωνία μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Αιγύπτου.

Ο Χουσεΐν αποβίβασε τους στρατιώτες του σε απόκρημνες ακτές και περικύκλωσαν τους κατοίκους των χωριών της Κάσου. Ηρωική άμυνα αντέταξαν 600 Κάσιοι υπό τον Μάρκο Μηλλιαράκη και 200 Κρητικοί υπό τους αδελφούς Δημήτριο και Μανόλη Κουρμούλη. Τελικά πολλοί κάτοικοι σφαγιάσθηκαν, 1000 αιχμαλωτίσθηκαν και όλα τα πλοία του νησιού βρέθηκαν στα χέρια των αντιπάλων. Το νησί ερημώθηκε και έμεινε ακατοίκητο μέχρι το 1840.

Η Καταστροφή της Κάσου ήταν το προμήνυμα για την Καταστροφή των Ψαρών στις 22-24 Ιουνίου 1824.